• Reteta zilei

    Pentru retete click pe imagini

  • Restaurant Reviews Cluj-Napoca

  • Alătură-te altor 52 de urmăritori


  • Bucataria asiatica

  • Bucataria Romaneasca

  • Bucataria Americana

  • Bucataria Europeana

  • Bucataria Australiana

    Pavlova

  • Arhive

  • Carne de porc

  • Carne de pui

  • Carne de miel

  • Carne de peste

  • Carne de vita

  • Fructe de mare

  • Sarbatorile de Paste

    Retete pentru Sarbatorile Pascale

  • Bucataria de Post

    Bucataria de Post(click pe imagine)

  • webstatistics
  • free counters
  • Toate retetele sunt pe Petitchef
  • toateBlogurile.ro

Ingrediente

In aceasta pagina am sa incerc sa scriu informatii despre diversele ingrediente care le folosim in bucatarie, despre valoarea lor nutritionala, despre cum trebuie folosite si despre cantitati.

Cantitatile care le folosesc in retete sunt de obicei o canita, o lingurita etc. Ca sa fie mai usor de transformat, am un tabel care il voi atasa mai jos.

Dar sa stiti ca eu chiar asa folosesc adica o canita sau o lingurita. (Am eu o canita care mi se pare ca are aproximativ gramajul din tabelul de mai jos, iar o lingurita este chiar o lingurita de bucatarie).

Daca doriti sa fiti foarte exacti va puteti procura masuri din State (one cup si un set de tablespoons si teaspoons de masurat de pe Overstock.com sau alte situri de shopping)

Tabelul cu transformari din masuri US in masuri EU:

1/5 lingurita = 1 mililitru
1 lingurita = 5 ml
1 lingura = 15 ml
1/5 canita = 50 ml
1 canita = 240 ml
2 canite (1 pint) = 470 ml
4 canite (1 quart) = .95 litri
1 galon = 3.8 litri

Deoarece densitatea e diferita pentru diferitele ingrediente, iata un tabel pentru diferite ingrediente:

Pentru faina (solide in general)

  • 1 lingurita = 5 g
  • 1 lingura = 15 g
  • 1 canita(cana) = 125 g(greutatea poate varia in functie de produs,pentru zahar este 1 canita= 200g dar ideea este sa aveti o canita de 250 ml care trebuie umpluta cu produsul respectiv)
  • Alte exemple de canita(cana):

Zahar: 1 cana(canita) = 200 grame
Zahar brun: 1 cana(canita) = 220 grame
Faina alba: 1 cana = 125 grame
Orez alb nefiert: 1 cana = 185 grame
Orez alb fiert: 1 cana = 175 grame
Unt: 1 cana = 227 grame
Ulei: 1 cana = 224 grame
Sirop de artar (Maple syrup): 1 cana = 322 grame
Lapte 1.5%: 1 cana = 245 grame
Lapte dulce condensat: 1 cana= 306 grame
Broccoli: 1 cana = 71 grame
Stafide: 1 cup, packed = 165 grame
Lapte praf: 1 cana = 68 grame
Iaurt: 1 cana = 245 grame
Apa: 1 cana = 236 grame
Zahar tos: 1 cana = 110 g
Cacao: 1 cana = 125 g

Pentru apa (lichide in general)

  • 1  lingurita = 5 ml
  • 1  lingura = 15 ml
  • 1 canita = 250 ml
TOTUL DESPRE ULEIURI

Diferite tipuri de ulei

Cu totii stim ca unele uleiuri sunt mai sanatoase decat altele dar cel mai important factor care ar trebui sa influenteze decizia noastra de a folosi un tip de ulei sau altul la gatit ar trebui sa fie punctul de fierbere (desfacere moleculara) a uleiului respectiv. Deoarece fiecare tip de ulei are anumite calitati, trebuie sa fim atenti ce tip de ulei folosim in functie de ceea ce gatim.

Lista urmatoare prezinta diferitele puncte ale diferitelor tipuri de uleiuri.

Temperatura in timpul gatitului Tip de ulei Preferabil sa fie folosit la
Gatit fara caldura
Flaxseed Salate
Temp. joasa pana la moderat
PorumbCocos Copt (Temp joasa)
Calit
Salate
Masline
Alune
Susan
Alune de padure
Temperatura medie
Nuci Macadamia Copt (Temperatura medie)
Calit
Stir-Fry
Canola
Temperatura inalta
Avocado Prajit
Grapeseed
Floarea soarelui
Soia

*Nota: lista de mai sus se refera la uleiuri rafinate

DESPRE MANCAREA DE POST (VEGETARIANA, VEGANA)

Mancarea de post este definita ca fiind mancarea care nu contine produse de origine animala.

Multi oameni prefera sa manance de post(vegan) pe tot parcursul anului.

Exista o mare diferenta intre vegetarieni si vegani, vegetarienii consumand produse care provin de la animale (oua, lapte, etc), pe cand veganii consuma strict produse vegetale.

Dupa parerea mea a fi vegan este foarte dificil deoarece se limiteaza foarte mult diversitatea de produse care pot fi consumate, iar asta duce la prea putina diversitate in alimentatie.

Cateva informatii folositoare(pentru cei care doresc sa imbine utilul cu placutul si incearca sa si piarda cateva kg pe perioada postului):

300g (in greutatea unei persoane) = aprox 3500 de calorii.

Acest lucru inseamna ca pentru a pierde 300 g intr-o saptamana o persoana obisnuita ar trebui sa manance cu 500 de calorii pe zi mai putin decat necesarul normal de calorii (care este cam 2000 la femei si 2500 la barbati)

Iata cateva idei de snack-uri care va pot ajuta in timpul postului(dietei):

  • 1/4 canita humus+ 1/2 lipie = ~150 calorii
  • 14 morcovi mici (baby carrots) = ~35 calorii
  • Cozi de telina(verzi) + 2 linguri unt de arahide = ~130 calorii
  • iaurt de soia = ~ 150 calorii
  • 1 farfurie de supa vegetala = ~125 calories
  • 6 felii de mar uscat = ~100 Calorii
  • 3 anite de popcorn de microunde = ~ 93 calorii
  • 2 Canite de struguri = ~120 calorii
  • 2 Canite de capsuni = ~100 calorii
  • 2 Canite de lebenita taiata cubulete = ~100 calorii
  • 3 Prune = ~100 calorii
  • 3 Piersici = ~100 calorii
  • 1 snitel de soia = ~70 calorii
  • 6 lingurite de zahar brun + 1 mar mare copt in cuptor = ~140 calorii
  • Anunțuri

    3 răspunsuri

    1. O intrebare. Nu prea am vazut in cele citeva prezentări de retete că folosești adaosuri de tip Vegeta, delikat, Fucs etc.
      Care este parerea ta despre aceste adaosuri, daca le folosesti si daca nu de ce nu le folosesti?

      • Assiris
        in general folosesc produse de la Dr. Oteker, gen cuburi de pui, legume, esenta de rom, lamaie, vanilie, zahar vanilat, dar incerc sa nu folosesc de loc, deoarece vreau sa folosesc produse naturale si vreau sa fac retetele de la 0( from scratch) ceea ce inseamna rom din sticla de rom, zahar vanilat facut din zahar cu betisoare de vanilie, sare, piper proaspat zdrobit, mirodenii proaspete, etc. Vegeta in experienta mea are foarte multa sare, iar eu gatesc cu foarte putina sare. Incerc sa folosesc busuioc, cuisoare, scortisoara, patrunjel proaspat. As vrea ca retetele sa fie sanatoase si facute cu produse naturale 100% ceea ce e destul de greu insa si mai scump, dar spre asta tind. Sper ca ti-am raspuns la intrebare.

    2. Da, multumesc de raspuns, eu incerc sa urmez bucataria mamei mele care era o gospodina desavârșita și de la care am o gramada de retete. Ea nu folosea decit ce era natural mai târzoi a apărut vegeta dar care o folosea foarte rar ca se gasea la negru si era si scumpa.
      Am descoperit un magazin de ceaiuri si mirodenii si o sa incerc sa studiez ce gasesc acolo in afara de ceea ce cultiv in gradinița mea.

    Lasă un răspuns

    Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

    Logo WordPress.com

    Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

    Poză Twitter

    Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

    Fotografie Facebook

    Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

    Fotografie Google+

    Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

    Conectare la %s

    %d blogeri au apreciat asta: